Het UBO-register en het belang voor u en uw organisatie

Home » Het UBO-register en het belang voor u en uw organisatie
Het UBO register en het belang voor uw organisatie

Het UBO-register en het belang voor u en uw organisatie

Inschrijving in het UBO-register
Bent u als eigenaar of leidinggevende betrokken bij een B.V., stichting, vereniging, maatschap, v.o.f. of kerkgenootschap, dan kunt u de komende tijd een brief van de Kamer van Koophandel verwachten over inschrijving in het UBO-register.
Eenmanszaken hoeven niet ingeschreven te worden. De eigenaar-ondernemer is automatisch de UBO.

Wat is het UBO-register?
Het UBO-register is een register waar alle UBO’s (Ultimate Beneficial Owners of uiteindelijk begunstigden) van de hierboven genoemde organisaties in geregistreerd staan. Door de inschrijving kunnen witwaspraktijken, terrorismefinanciering, fraude en andere vormen van economische criminaliteit bestreden worden. Het UBO-register is een Europees initiatief en is verplicht.

Wat is een UBO?
Een UBO is altijd een mens van vlees en bloed en dus geen organisatie(s). Het zijn de uiteindelijk belanghebbenden in die organisatie. Dat wil zeggen:

  • Een persoon met meer dan 25% van de aandelen in een B.V. is een UBO;
  • Een persoon met meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang hebben in een v.o.f of een maatschap is een UBO;
  • Een persoon die op een andere wijze feitelijke zeggenschap kan uitoefenen bij de organisatie is een UBO.

Een organisatie kan dus één of meerdere UBO’s hebben. Eén is echter wel het minimum. Anders gezegd, elke organisatie moet tenminste één UBO hebben.
Brief van de Kamer van Koophandel

Als u een brief van de Kamer van Koophandel ontvangt, dan kunt u digitaal opgave doen van uw UBO(’s). De Kamer van Koophandel vraagt daarbij ook wat nadere informatie van de UBO(‘s).

Daarnaast moet er, naast het inloggen met DigiD, door de UBO op zijn of haar eigen IBAN (rekeningnummer) een 1 cent-betaling gedaan worden. Deze betaling is nodig om de identiteit van de tekenbevoegde te controleren en dus belangrijk voor de betrouwbaarheid van het UBO-register.

Wanneer inschrijven?
Als u een brief van de Kamer van Koophandel ontvangt, staat daarin het verzoek om binnen 6 weken de UBO in te schrijven.
Deze brief is bedoeld als service vanuit de KVK en de datum van 6 weken is geen uiterste datum. Een organisatie heeft namelijk nog tot 27 maart 2022 de tijd om de UBO in te schrijven.

Het is echter de verwachting dat er op 27 maart 2022 van zo’n 1.500.000 organisaties UBO’s moeten zijn ingeschreven. Om dat proces wat te stroomlijnen zal de Kamer van Koophandel gespreid in de tijd organisaties aanschrijven.

Vragen
Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met uw aanspreekpunt binnen FSV contact opnemen.

Scroll naar boven