Arbeidsrecht

Home » Nieuws & Actualiteiten » Arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Telt een gewaarschuwde werknemer voor drie
Arbeidsrecht

Telt een gewaarschuwde werknemer voor drie?

Als het op gevolgen aankomt, lijkt drie soms wel een magisch getal te zijn. Denk aan het straatvoetbal met zijn drie corners, penalty of de three strikes out bij het honkbal.
Met enige regelmaat hoor ik werkgevers zeggen dat ze een werknemer eerst drie keer moeten waarschuwen voordat ze hem of haar mogen ontslaan. Maar klopt dat wel?

Lees verder »
Oeps de overeenkomst verkeerd opgezegd Wat nu
Arbeidsrecht

Oeps, de overeenkomst verkeerd opgezegd! Wat nu?

Wat als één van de partijen bij een opzegging zich niet aan de vormvoorschriften houdt? Bijvoorbeeld omdat een opzeggende partij niet in de overeenkomst kijkt, maar mondeling opzegt of per e-mail, sms of WhatsApp? Dit zie ik in de praktijk nog wel eens gebeuren. Wat zijn dan de rechtsgevolgen?

Lees verder »
Wat is een relatie in een relatiebeding
Arbeidsrecht

Wat is een relatie in een relatiebeding?

Het relatiebeding heeft als doel om de werkgever te beschermen. Een werknemer moet de relaties van zijn ex-werkgever met rust laten als hij elders gaat werken. In het relatiebeding draait het om de relaties van de werkgever. Maar wie zijn deze relaties dan? En wie vallen daar wel of niet onder?

Lees verder »
Het succes zit ook arbeidsrechtelijk in een goede voorbereiding
Arbeidsrecht

Het succes zit ook arbeidsrechtelijk in een goede voorbereiding

Het is onze ervaring dat werkgevers nog al eens te snel tot een beëindiging van een arbeidsovereenkomst willen overgaan. Zonder een duidelijk dossier en zonder dat een werknemer in de gelegenheid is gesteld om zijn of haar functioneren te kunnen verbeteren. Maar ook hier geldt dat haastige spoed zelden goed is.

Lees verder »
FSV Arbeidsrecht - Werknemer of niet
Arbeidsrecht

Werknemer? Of toch niet?

Werknemer of ZZP’er? In de praktijk bestaat regelmatig discussie of iemand een ZZP’er is (met een opdrachtovereenkomst) of een werknemer (met een arbeidsovereenkomst). Volgens het

Lees verder »
Onberispelijke staat van dienst en toch ontslagen | FSV Arbeidsrecht
Arbeidsrecht

Onberispelijke staat van dienst en toch ontslagen.

Halsstarrig liegen over een vakantiebestemming in coronatijd en het zich niet houden aan de daarvoor geldende regels, kostte een werknemer zijn baan, zo lezen we in de uitspraak van de Rechtbank Overijssel op 21 december 2020 (ECLI:NL:RBOVE:2020:4497). Een onberispelijke staat van dienst gedurende een langdurig dienstverband moet daarvoor wijken.

Lees verder »
Het studiekostenbeding: vaak duur leergeld | FSV Accountants + Adviseurs
Arbeidsrecht

Het studiekostenbeding: vaak duur leergeld

Een studiekostenregeling is geen begrip dat in de wet voorkomt. Hier geldt de (contracts)vrijheid van de werkgever en de werknemer. De regeling kan schriftelijk in de arbeidsovereenkomst worden vastgelegd, dan wel in een studiekostenovereenkomst, handboek, reglement of in een cao. De schriftelijke vastlegging van de regeling is een voorwaarde, zo blijkt uit de rechtspraak.

Lees verder »
Scroll naar boven