Nieuws

Omzetting naar een vast contract. Wel of geen transitievergoeding?
Hoe verhoudt zich het recht op een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd omdat partijen niet tot overeenstemming kunnen komen over de arbeidsvoorwaarden. Daarover heeft op 15 oktober 2019 de Rechtbank Noord-Holland zich gebogen

FSV Eindejaarsseminar 2019
Op dinsdag 19 november a.s. praten onze specialisten u weer bij over actuele onderwerpen op het gebied van Zaken, Cijfers & Recht. Het programma ziet er als volgt uit:

Ssssstttttt……………De geheimhoudingsplicht in de arbeidsovereenkomst
Is er geen geheimhoudingsverplichting in de arbeidsovereenkomst opgenomen, dan is het toch geen vrij bal voor de werknemer. In de wet is namelijk wel de norm van goed werknemerschap opgenomen (artikel 7:611 BW). Dit is een open norm en betekent in feite dat je je gezonde verstand moet gebruiken.

Save The Date FSV Eindejaarsseminar 2019
Ons eindejaarsseminar zal plaatsvinden op dinsdag 19 november 2019. Binnenkort ontvangt u meer informatie over deze avond. Noteer het vast in uw agenda.

FSV Nieuwsbrief Oktober 2019
In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwe arbeidsmarktregels en tijdelijke contracten | Bijtelling elektrische auto volgend jaar verdubbeld | Top 10-voorstellen en -wijzigingen Belastingplan 2020 | Advies aan Hoge Raad: einde slapend dienstverband?

Eerst twee weken schorsing, daarna een ontslag op staande voet. Mag dat (nog)?
Ontslag op staande voet is het zwaarste middel dat een werkgever tot zijn beschikking heeft. . Daarom moet het ontslag zo spoedig mogelijk, dat wil zeggen zonder uitstel, plaatsvinden. Maar wat is zo spoedig mogelijk, bijvoorbeeld als er nog een onderzoek moet worden gedaan naar de feiten?

Bestuursrechter herroept loonsanctie Hago Zorg
Eerder dit jaar schreven wij over een uitspraak van de rechtbank Leeuwarden van 27 februari 2019 (ECLI:NL:RBNNE:2019:754), waarin de rechtbank had geoordeeld dat arbodienst ArboAnders aansprakelijk is voor een loonsanctie die aan Hago Zorg is opgelegd. Inmiddels is daar beroep voor aangetekend. Tijd dus voor een update.

Special Miljoenennota 2020
Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota 2020 en dus ook het Belastingplan 2020. In de kabinetsplannen voor de komende jaren valt op dat de regering inzet op het verlagen van lasten op arbeid, het tegengaan van belastingontwijking en -ontduiking, een goed Nederlands vestigingsklimaat en een groener en beter uitvoerbaar belastingstelsel.

Liegende sollicitant ontslagen
De stelling dat zowel een wervend bedrijf als ook de kandidaat zich tijdens een sollicitatieprocedure (iets wat) mooier voordoen, wordt vaak als een open deur beschouwd. Niet zo raar toch? Je moet jezelf immers “verkopen”.
Maar er zijn natuurlijk grenzen aan dat opdoffen en oppoetsen. Liegen mag niet.

Gelijke beloning voor hetzelfde werk, ook bij grensoverschrijdende detachering in EU
Naast de vele voordelen van het vrije verkeer van diensten in de EU, zijn er ook risico’s. Deze risico’s hangen samen met de verschillen tussen de diverse EU- landen, onder meer op het gebied van de arbeidsvoorwaarden. Eén van de risico’s betreft de oneerlijke concurrentie door misbruik, onderbetaling en sociale dumping, zijnde het gebruik maken van goedkopere arbeid dan binnen het eigen land wettelijk mogelijk is.

De kleine ondernemersregeling vanaf 2020
De kleineondernemersregeling (KOR) verandert met ingang van 1-1-2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de € 20.000 blijft.

Commissaris nog ondernemer voor de BTW?
Op 13 juni jl. heeft het Hof van Justitie uitspraak gedaan in de zaak IO (C-420/18) die potentieel grote gevolgen zal hebben, niet alleen voor leden van Raden van Commissarissen, maar ook voor leden van Raden van Toezicht. Het betreft de vraag wanneer een commissaris zijn werkzaamheden voldoende zelfstandig uitoefent om te kunnen kwalificeren als btw-ondernemer.