Nieuws
In financiële problemen door de corona? Misschien kan de WHOA dan helpen
Mocht u als ondernemer door de corona in de financiële problemen zijn gekomen, en wel zodanig dat het water aan uw lippen staat, maar u in beginsel wel een levensvatbaar bedrijf heeft, dan kan de WHOA misschien wat voor u betekenen.
Vacature Assistent Accountant Audit
Wil jij een stap maken in de dynamische wereld van audit en heb je een passie voor cijfers ? Dan is dit de vacature voor jou! Wil jij uitdagende werkzaamheden, goede ontwikkelingsmogelijkheden, (internationale) cliënten in verschillende branches en werken bij een sterke accountants- en adviesorganisatie in de regio?
Kan er tussen echtgenoten een arbeidsovereenkomst bestaan?
Op 10 maart 2021 vond de Rechtbank Limburg (ECL:NL:RBLIM:2021:2301) in die uitspraak dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst. En daardoor liep de vrouw
Mag een strafrechtelijk veroordeelde werknemer worden ontslagen?
Een paar keer per jaar krijgen wij deze vraag. Het antwoord daarop ligt genuanceerder dan het in eerste instantie lijkt. Dat bleek nogmaals uit de
Werknemer? Of toch niet?
Werknemer of ZZP’er? In de praktijk bestaat regelmatig discussie of iemand een ZZP’er is (met een opdrachtovereenkomst) of een werknemer (met een arbeidsovereenkomst). Volgens het
Het UBO-register en het belang voor u en uw organisatie
Bent u als eigenaar of leidinggevende betrokken bij een B.V., stichting, vereniging, maatschap, v.o.f. of kerkgenootschap, dan kunt u de komende tijd een brief van de Kamer van Koophandel verwachten over inschrijving in het UBO-register.
Onberispelijke staat van dienst en toch ontslagen.
Halsstarrig liegen over een vakantiebestemming in coronatijd en het zich niet houden aan de daarvoor geldende regels, kostte een werknemer zijn baan, zo lezen we in de uitspraak van de Rechtbank Overijssel op 21 december 2020 (ECLI:NL:RBOVE:2020:4497). Een onberispelijke staat van dienst gedurende een langdurig dienstverband moet daarvoor wijken.
Leidt dwangmatig gebruik van desinfectiegel tot dronkenschap?
Op dit moment verschijnen er de nodige uitspraken van rechters die te maken hebben met de coronacrisis. Sommige van die zaken spreken tot de verbeelding. Zo ook de arbeidskwestie bij de Rechtbank Gelderland van 30 november 2020 (ECLI:NL:RBGEL:2020:6307). Deze wil ik u niet onthouden.
Het studiekostenbeding: vaak duur leergeld
Een studiekostenregeling is geen begrip dat in de wet voorkomt. Hier geldt de (contracts)vrijheid van de werkgever en de werknemer. De regeling kan schriftelijk in de arbeidsovereenkomst worden vastgelegd, dan wel in een studiekostenovereenkomst, handboek, reglement of in een cao. De schriftelijke vastlegging van de regeling is een voorwaarde, zo blijkt uit de rechtspraak.
Tussentijdse opzegging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd vanwege corona
Het is voor een werkgever belangrijk dat hij over goede, volledige en actuele arbeidsovereenkomsten beschikt. Ook in deze coronacrisis. Rechters erkennen de ernst en omvang van de crisis wel, maar blijven daarbij binnen de structuur van de wet zoals deze ook voor de crisis gold.
Werknemer weigert in coronatijd ander werk, dan (mogelijk) geen loon
De coronacrisis grijpt ook economisch diep in. Zo waren en zijn de restaurants gesloten. Hierdoor kunnen werknemers, zoals bijvoorbeeld obers en serveersters, hun werk niet doen.
Mag een werkgever in zo’n situatie dan van een werknemer verlangen dat hij ander werk verricht? Daarover ging de procedure bij de Rechtbank Rotterdam van 3 november 2020.
ZZP’er? Of toch werknemer?
Op 6 november 2020 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de vraag of er sprake was van een arbeidsovereenkomst (ECLI:NL:HR:2020:1746). Deze uitspraak is echter ook van belang voor zzp’ers en freelancers.